EPB of Energie prestatie regelgeving, is in Vlaanderen een verplichte wetgeving voor nieuwbouw en verbouwingsprojecten. Vanuit een Europees energiebeleid worden in alle landen en gewesten in Europa aangestuurd om in de komende jaren een duidelijk energiebeleid te voeren voor gebouwen.
Elke land, regio of gewest voorziet in zijn regelgeving een gelijk doel: 1 januari 2021. Vanaf 2021 zijn alle eisen op Europees niveau dezelfde.

Wat betekent dit voor ons?

In België is de energie – regelgeving doorgegeven aan de 3 verschillende Gewesten. In Vlaanderen, Brussel en Wallonië is er een verschillende regelgeving uitgewerkt en van toepassing. Elk gewest heeft de Europese regelgeving in een eigen rekenmethoden uitgewerkt, met onderling afwijkende eisen.
Studiebureau Henderyckx is als energiebureau erkend in zowel Vlaanderen als in het Brussels hoofdstedelijk gewest.

EPB - Nieuwbouw:

EPB nieuwbouu vlaanderen Brussels hoofdstedelijk gewest

Nieuwbouw projecten worden onderworpen aan een volledige energiestudie. De EPB eisen worden op basis van de bestemming van het gebouw bepaald. In het kader van de strenger wordende energie – eisen zijn de normen in de loop der tijd anders voor eenzelfde project. Het E en K-peil zijn naast ventilatie, oververhitting en hernieuwbare energie de algemeen gekende eisen.

Vraag vrijblijvende verduidelijking aan voor uw project.

EPB - verbouwingen / renovaties:

epb verbouywingen renovaties

Bij renovatiewerken zijn de eisen in het EPB verhaal iets minder streng. Er worden voornamelijk eisen voorzien aan de gerenoveerde muren, daken, vloeren en schrijnwerk. Ook ventilatie eisen zijn van toepassing. Vergunningen vanaf 2015 worden strenger, waarbij een energetische renovatie ook een E-peil krijgt op dezelfde wijze als nieuwbouw. E-peilen zijn momenteel enkel van toepassing voor woningen, kantoren en scholen.

Vraag vrijblijvende verduidelijking aan voor uw project.

Welke eisen zijn voor mijn project van toepassing?

epb wetgeving

De eisen die voor uw gebouw van toepassing zijn, worden bepaald door het jaar waar uw bouwvergunning of melding werd aangevraagd. De meest voorkomende en gekende energie-eis is het E-peil. Dit peil wordt 2 jaarlijks iets strenger, tot een E30 in 2021. Voor meer info verwijzen we u graag naar het algemeen overzicht van het VEA: http://www.energiesparen.be/epb/welkeeisen

Vraag vrijblijvend info aan

Enkele van onze tevreden klanten